top of page
  • Poza scriitoruluiCorina

Dansul delicat al adevărului și tenacitatea opiniilor personale

Actualizată în: 21 apr.

Ce bucurie să privești oamenii cum se agață de ideile lor ca și cum ar fi colaci de salvare într-un ocean de discuției raționale. Să iei în considerare puncte de vedere alternative este atât de...demodat.

Este într-adevăr admirabil cum unii oameni își tratează adevărurile ca și cum ar fi membri VIP ai Clubului Adevărului.


Știți algoritmii rețelelor de socializare, acei eroi nevăzuți care îți dau impresia ca toată lumea gândește ca tine? De ce să te complici cu opinii diverse când poți avea în fața ochilor un conținut atent selecționat, adaptat ție, care îți reafirmă și reconfirmă credințele deja existente?


Confruntarea cu păreri diferite de ale tale este ca și cum ai ține în palmă o tarantulă vie: este inconfortabil de înfricoșător și, oh nu (!), ar putea să-ți pună în dubiu prețioasele convingeri. Repede, dă unfollow și retrage-te în coconul confortabil al ignoranței! Ce nevoie avem de nuanțe și de creștere personală, oricum?


Evident, lumea este împărțită între ființe iluminate care împărtășesc opiniile tale și sufletele rătăcite care așteaptă să fie deșteptate de inteligența ta superioară.


Sănătate? Politică? Niciun loc pentru nuanțe de gri. Este ori totul, ori nimic! Au avut curajul să exprime un punct de vedere puțin diferit de al tău? Au devenit oficial "antivacciniști" sau "extremiști de dreapta."

Pentru ce să purtăm discuții civilizate când putem reduce persoane complexe la o singură etichetă defăimătoare? Este apogeul lenei intelectuale și, îndrăznesc să spun, culmea maturității! Chapeau!


Cât despre curajul din spatele tastaturii... Este ca și cum ai spune: "Ai grijă, lume! Sunt invincibil în spatele acestui ecran! Sunt înarmat cu un arsenal complet de opinii extreme și un deget pe butonul de blocare!"


Adevărul este mai degrabă ca un cameleon, mereu schimbător și niciodată pictat într-o singură nuanță.


Evident, soluția este să presărăm puțin praf de unicorn și să sperăm că oamenii ar putea să ia o gură de umilință și să poarte o conversație civilizată din când în când.


Dar hei, ce știu eu? Sunt doar un observator în acest circ al certitudinilor.

Lacul din Parcul Chindia din Târgoviște
Parcul Chindia din Târgoviște
Debarcaderul din Parcul Chindia
Bucuriile copilariei
Trio de iarnă




38 afișări0 comentarii
bottom of page