top of page
  • Poza scriitoruluiCorina

Dezvăluirea adevărului: demontarea miturilor despre copiii școlarizați acasă

Actualizată în: 21 oct. 2023

Sunt copiii educați acasă cu adevărat privați de experiența unei copilării "normale"? Este viața lor socială restrânsă la sufrageriile lor, și sunt sortiți să crească ca introvertiți izolați și pasionați de cărți? Haideți să vă explic pe scurt cum sta treaba cu învățământului la domiciliu și să demontez câteva dintre cele mai comune mituri legate de copiii școlarizați acasă.

copil la vulcanii noroioși
Excursie la Vulcanii Noroioși din Buzău

Mit #1: Copiii educați acasă sunt defavorizați la capitolul socializare

Cel mai mare mit despre copiii educați acasă este că sunt lipsiți de socializare. Toată lumea, de la necunoscuții de pe stradă, până la rude, pare că gândesc același lucru: că e mai bine într-o sală de clasă, cu 20 de copii de aceeași vârsta. Adevărul este că cei școlarizati acasă au adesea interacțiuni sociale mai multe și mai diverse decât colegii lor educați tradițional.


Învățământul la domiciliu permite o experiență socială personalizată, copii pot interacționa cu persoane de toate vârstele și din medii diferite, ca în viața reală, nu doar blocați într-o sală de clasă cu copii de aceeași vârstă zi de zi.


Homeschoolingul încurajează copilul să se dezvolte în ritmul său, ceea ce duce la o mai mare încredere în sine și la o adaptabilitate crescută în relațiile de socializare.


Copiii școlarizați acasă experimetează mai puține hărțuiri (bullying), nu sunt supuși presiunii de grup, își crează relații și conexiuni mai profunde.

trei copii la malul mării
Cu prietenii la Marea Nordului in Olanda

Mit #2: Copiii educați acasă sunt în urmă din punct de vedere academic

Conform studiilor copiii educați acasă, în medie, performează la sau peste același nivel academic ca și elevii instruiți tradițional. Învățământul la domiciliu permite învățarea personalizată, care poate să răspundă punctelor tari și slabe ale fiecărui copil, asigurând o educație mai adaptată și eficientă.


copil și vedere panoramica Palermo
Explorarea orașului Palermo din Sicilia

Mit #3: Învățământul la domiciliu este mai ușor pentru părinți

Învățământul la domiciliu necesită angajament, timp și mult efort din partea părinților. Nu este o modalitate mai ușoară de a educa copiii, ci o alegere făcută din dorința de a fi mai implicați în educația lor și de a oferi o experiență de învățare personalizată.


Mit #4: Copiii educați acasă nu sunt pregătiți pentru "Lumea Reală"

Poate-i imaginați închiși în casele lor, izolați de lumea exterioară, purtând pijamale întreaga zi. Dar iată adevărul: lucrurile nu stau chiar așa!

Contrar credinței că acești copii sunt blocați în casele lor, multe familii care educă acasă pun accent pe învățarea experiențială. Ei integrează experiențe din viața reală în curriculumul lor prin excursii, proiecte practice și stagii, oferind o educație echilibrată: excursii la muzee, centre de știință, locuri istorice, ferme și tot felul de locuri interesante. Uitați de manualele de istorie și geografie plictisitoare; acești copii se bucură de experiențe interactive, practice.


În esență, școlarizarea acasă nu izolează copiii de experiențele din lumea reală. Dimpotrivă, îi imersează într-un mediu educațional dinamic și multidimensional. Copiii școliți acasă dobândesc cunoștințe practice, abilități practice și o înțelegere profundă a modului în care funcționează lumea. Nu doar că sunt pregătiți pentru lumea reală, dar devin adesea persoane proactive, implicate și adapabile care prosperează în aceasta.

Copiii școliți acasă au incredibilul avantaj de a explora lumea dincolo de pereții sălii de clasă. Orice călătorie devine o aventură educațională, expunându-i la culturi diverse, limbi și oameni diferiți. Această expunere directă le oferă o perspectivă globală asupra lumii în care trăim, le stimulează empatia și le extinde înțelegerea asupra bogatei țesături a omenirii.


Pentru copiii școliți acasă lumea este sala lor de clasă și lecțiile se întind mult dincolo de manualele școlare. Ei învață lecții de viață valoroase: adaptabilitatea și dragostea pentru a se avânta în necunoscut. Vor fi gata să interacționeze cu lumea cu inimile și mințile deschise.

fluture pe palma
Învățăm despre fluturi și ciclul lor de dezvoltare la Mariposeria din Tenerife

În concluzie, miturile legate de copiii educați acasă adesea izvorăsc din neînțelegeri și stereotipuri. Deși învățământul la domiciliu poate să nu fie cea mai bună alegere pentru fiecare familie, este esențial să înțelegem că acești copii pot prospera atât din punct de vedere academic, cât și social. Cheia pentru un învățământ la domiciliu reușit este angajamentul, dedicarea și pasiunea pentru a oferi o educație excepțională. Acum că știți adevărul despre copiii școlarizați acasă, haideți să sărbătorim diversitatea opțiunilor educaționale și să demontăm aceste mituri odată pentru todeauna.

79 afișări0 comentarii
bottom of page